Színház

 

Könyvek | | Színház
Gazsó L. Ferenccel közösen írt könyvek
Könyvszerkesztés | | E-könyvek
Az első | | És még
Folyóiratok - az IRODALOM visszavág
Galéria | | Önéletrajz
Nagy Szeder István
Archívum | | Szelmenci archívum
Nyitólap
English | | Slovensky | | Français | | Deutsch

  Színház

Hubertusz
Konszolidációs móka egy részben

Ősbemutató Beregszászban, a budapesti Gózon Gyula Kamaraszínház és a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház közös produkciójaként,
2016. november 3-án.Szereplők:

Lőrinc barát - Kacsur András
Juli - Balogh Marianna
Hubertusz - Ferenczi Attila
Kádár - Szabó Imre
Kádárné - Orosz Ibolya
Montág anyja - Vass Magdolna
Galambos elvtárs - Orosz Melinda
Sarlós elvtárs - Sőtér István
Munkásőr - Kacsur Andrea
Prostituált - Gál Natália
Leányanya - Tarpai Viktória
Újságos - Domáreckájá Júlia
Vőlegény - Deák Dániel
Jóska - Yatskanich Vasya

Díszlet - Sebők Júlia
Producer - Szabó Ágnes
Rendezte: Berettyán Nándor


Összefoglaló

Az 1956. november 4-ei, Magyarország elleni szovjet invázió hatvanadik évfordulójának előestéjén tartja Zelei Miklós Hubertusz című drámájának ősbemutatóját a beregszászi társulat, így emlékezve az ellenállókra, s megmutatva a hazugságnak azokat a nyomorító lelki technikáit, amelyekkel az ellenállást az emberek szívében is, elméjében is meg akarták törni. Az előadás megidézi a rendszerváltás idejét, a változásra, az új világra készülő emberek vágyait és gyanútlanságát...

Történik Budapesten: 1957-ben és 1989-ben. Gyors egymásutánban követik egymást az események. Könyörtelenül tolja őket előre valami.

Temetéssel kezdődik a váratlan fordulatokban gazdag dráma: temetik a forradalmi harcok tevékeny résztvevőjét, a meggyilkolt csepeli martinász Montág Ernőt. (1932-1957. Élt 25 évet.) Koporsója mellett szerelmese, Kapás Juli, az újpesti Törekvés kenyérbolt tizenhét éves eladója olvassa föl az elbúcsúztató imát.

A temetés után az 56-os forradalom vérbefojtását követő idők embervadászai lelkileg kerítik kézre Kapás Julit, azzal a céllal, hogy vezesse el őket a még szabadon lévő, fiatal forradalmárokhoz.

Hamarosan kiderül azonban, hogy nem Montág Ernőt, hanem helyette egy felismerhetetlen halottat temettek el, Montág Ernő pedig disszidált és Nyugaton él.

Ezzel módosul a Julihoz kapcsolódó cél: vele akarják kinyíratni a szerelmesét; manipulálják abból a célból, hogy csalja haza Montágot, akivel mindenképpen le akarnak számolni a megtorlók, mert a fiatal csepeli munkás irányítóként - az elsőtől az utolsó percig - bátor és szellemes akciókkal vett részt a harcokban.

Juli manipulációjának folyamata bemutatja a megtorló gépezet finommechanikájának működését, a visszaélés-technikát, a "hazugságtudományt", az emlékezet, az emlékek átalakítását: a konszolidáció megnyomorító mókáját. A manipuláció azonban így is csak részben "sikeres".

A Hubertusz című egész estés dráma forradalom és szerelem, hűség és csalás örök témájának forgatagában tárja elénk a huszadik század második felének magyar történelmét. Utolsó szava az " igen ". Kitartásra és küzdelemre buzdít, miként Az ember tragédiájá nak utolsó szava is.

Megjelent a Székelyföld 2016. júliusi számában.

A Kárpátalja előzetese

Sajtószemle:

A ferencesek portálja posztolta az előadást
A delmagyar.hu híradása
A webradio híradása
A Kárpátalja.ma híradása
A Librarius.hu híradása
M1 Most - A Hubertusz Beregszászban
ÚTV - Kulturkáló - riport a szerzővel
ÚTV - Kulturkáló - riport a helyszínen a szerzővel

Az UZHGOROD.in-en jelent meg:

The regional Hungarian Drama Theatre together with actors from Budapest will present "Hubertus"

Department of Culture of the Transcarpathian Regional State Administration 30 October 2016 12:05 16 0 New Share 0 0 Share 0 0

On November 3, in the Transcarpathian Regional Hungarian Drama Theater, there will be the premiere of the play "Hubertus" by Miklos Zelei. The production is a joint project of the Beregovo theater and the Budapest Chamber Theater.

The performance is dedicated to the 60th anniversary of the Soviet invasion to Hungary (autumn 1956). The events take place in Budapest in 1957-1989 and begin dramatically - with the burial of the revolution activists.

"The Soviet system, using various psychological methods - like lying, manipulation of mass consciousness, repressive machine - tried to break the people's will to resist, to break the hope for changes. The drama "Hubertus" raises issues as old as the world, like the deception of people, but also themes of love and loyalty that hover against the Hungarian history of the second half of the twentieth century" - the theater announceed.

Magyar Kultúra Hete a Sztojka Líceumban - Petőfi program


Megnézem a képeket
   
© Zelei Miklós. Minden jog fenntartva!